Cricut Maker -Knive og spidser

Gennemgang af knive og spidser til Cricut Maker

NB!!! Jeg har lavet en ny opdateret version af dette indlæg på min hjemmeside CRICUTstudio, nu hjemmesiden hvor alting er relateret til CRICUT,  tips, ideer + salg af maskiner og materialer. Klik her og gå til siden, indlægget med knive og spidser ligger i blog menuen “Tips & Inspiration”

 

Jeg har selv valgt Cricut Maker maskinen, fordi der er så mange forskellige knive og spidser til den. Det giver jo uanede kreative muligheder, men kan også virke en smule overvældende og forvirrende i begyndelsen.

Jeg har nu testet de fleste knive og spidser, og vil prøve at give et lille overblik. Jeg har haft mest sjov med “knife blade” og skære træ, kernelæder og kraftigt karton, men den kniv var også min primære grund til at jeg købte maskinen.

Jeg er også ret begejstret for “QuickSwap” systemet hvor man hurtigt kan skifte imellem 6 forskellige spidser. Især debos spidsen synes jeg er sjov, den ser rigtig godt ud i metal karton. Graveringsspidsen ser super godt ud i kernelæder og jeg glæder mig tl at prøve den i noget metal. Jeg ser muligheder for perforeringsspidsen, og false spidserne er gode til kort. Da jeg ikke arbejder så meget med papir, kommer jeg nok ikke til at bruge bølgebladet så meget, men måske får jeg pludselig en gode ide.

Jeg har prøvet at lave en lille oversigt inc billeder på mine forsøg

Standard knive der kommer med maskinen

standardknive cricut
De to standard knive der kommer med maskinen

Fine Point blade/fin kniv spids

Denne kniv kommer med maskinen og jeg er ret imponeret over at den også kan skære i træfinér og jeg har brugt den til karton og alle slags folier også textil folier som glitter og flock/velour. Fine Point blade kan blandt andet bruges til:
-Papir
-Karton
-Træfinér
-Vinyl
-Textilfolier
-Glitterfolier

Rotary blade/rundt blad

Også standard og kommer med maskinen. Bladet er beregnet til alle slags stof og tynde eller bevægelige ting som en knivspids kan komme til at ødelægge bla:
-Forskellige slags stof
-Crepepapir
-Meget tynde materialer

Knife blade/Knivblad

Det skarpe knivblad

Er en ekstra stor og skarp kniv der er beregnet til at skære i kraftige materialer op til 2.4 mm som f.eks;
-Balsa træ
-Cricuts Bassswood (Amerikansk Lind)
-Karton
-Læder
-Kernelæder

QuickSwap system/Hurtig skift system

Quickswap huset og de 6 tilhørende spidser

I dette system findes i alt 6 forskellige spidser. Man behøver kun at købe en af bladene inc Quick swab housing/holderen. Derefter kan man bare købe de enkelte spidser, der er langt billigere. Spidserne er super nemme og skifte. Alle spidserne har et nummer. Når man har valgt i softwaret hvad man vil gøre med sine streger, fortæller maskinen hvilket blad der skal sættes i, og den kan også mærke hvis det ikke er det rigtige blad der er i.

01 & 02 Scorring wheel/false hjul og dobbelt falsehjul

Til at false, lave foldelinjer
-Papir
-Karton

11 Perforation blade/ Perforeringsblad

Jeg har kun lavet en enkelt prøver med denne spids, men kan da godt se nogle sjove muligheder. Man skærer en form eller linje, derefter kan formen trykke trykke ud eller papiret rives over. Kan bruges i forskellige materialer bla
-Papir
-Papir
-Filt

21 Fine Debossing tip/ fin præge spids

Spidsen præger et mønster, jeg har testet den på
-Almindelig læder
-Kernelæder (bedst effekt hvis læderet er en smule fugtigt)
-Karton
-Fint bølgepap

31  Wavy blade/bølge blad

Min eneste prøver med denne tip, men den kan skære bølgede omrids f.eks i
-Papir
-Pap
-Filt

Cricut wavy blade
Bølgebladet

41 Engraving/gravering

Jeg har ikke noget metal eller plastik på lager, så jeg har kun prøvet spidsen på kernelæder og det så rigtig godt ud. Spidsen graverer i kraftigere materialer som feks.
-Metal plader
-Kernelæder
-Træ

Gravering i Kernelæder

Pen/Tuscher

Maskinen har en holder A til penne/tuscher og holder B til knivene og spidserne. Cricut sælger flere tuscher i forskellige tykkelser, farver, sorte og metal (og infusible ink som er et system til at overføre til polyester, krus mm). Holder A passer til Cricuts egne tuscher, men på Etsy og Amazon kan man købe adaptere, så man feks kan bruge andre slags tuscher f.eks. Sharpie tuscher.

Deep Point blade (sort knivhus)

DeepCut blade
Deep Cut Blade til kraftigere materialer

Kniven er en mellemting imellem standar ddeep point knife of “The Knife Blade” til meget kraftige materialer. Kniven har en anden vinkel end Deep point kniven, og til den mindre model Cricut maskine (Explore) der ikke har mulighed for hele det udskiftelige kniv system, er det den kraftigste kniv der er.
Jeg havde nogle meget små detaljer på nogle karton kort der drillede mig lidt, men med Deep Blade skar den virkelig helt perfekt og fint.

Deep Cut Blade kan bruges til:
-Magnet ark
-Chipboard
-Kraftigt karton
-Stift filt
-Skum
-Stof

CRICUT BONDED-FABRIC BLADE

Denne lyserøde knivspids er beregnet til stof med lim underside (til applikering). Jeg har ikke selv prøvet den endnu.

CRICUT INFO
Kig endelig forbi min webshop MAKERstudio , jeg har nu rigtig mange varer, faktisk Danmarks største Cricut udvalg.

Nedenfor link til FB side og gruppe Jeg har oprettet

Facebook gruppen “Cricut for alle” hvor man kan se hvad brugere laver, spørge om hjælp, dele tips etc.

MAKERstudio Facebookside

YouTube
I USA er der et meget stort og stærkt Cricut netværk og på YouTube kan man finde rigtig meget inspiration.
Der er to med youtube kanaler jeg synes har rigtig meget inspirerende Cricut info, og det er:

Angiel Holden  og  Jennifer Maker 

5 kommentarer til “Cricut Maker -Knive og spidser

    1. tak…Der er så mange der har spurgt at jeg tænkte det ville være godt at samle det. Tænker også at det vil være godt for dem der kommer til mine to demoer at have læst lidt om knivene inden 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *