Gelli Plates til tryk – DIY

gelli plate

Gelli plates er billige, hurtige og lette at lave, og der er til mange timers kreative underholdning.

Jeg har set en del på nettet med gelli plates, og synes det ser så sjovt ud. Man kan købe færdige gelli plates på nettet.

Men jeg synes altid det er sjovest at lave ting selv, så jeg besluttede at prøve at lave mine egne plader. Og nu hvor jeg har prøvet det, og ved jeg hvor let og sjovt det er, skal jeg klart prøve det igen. Gelli plate tryk, skal også helt sikkert med på dette års KREA & KØKKEN sommerskole for børn, som jeg holder hvert år i uge 27. Igen i år bliver det i Kulturhus Indre by, lige ved Nørreport og Torvehallerne.

Jeg var så heldig at min kollega Ruwan, der har prøvet det før, gerne ville dele tips og tricks med mig. Ruwan og jeg deler den flotte designbutik KAPAU i København med 15 andre designere. Ruwan laver fine keramik ting og sjove små figurerer.

Så i onsdags kom Ruwan her i mit værksted, så vi kunne male og trykke. Jeg lavede dog selv pladerne klar dagen inden, så vi havde noget at “lege” med.

 Jeg brugte 4 pakker husblas fra Netto, klippede pladerne i små stykker  og lagde stykker i blød i koldt vand, ca efter 5 min, derefter vred jeg dem, lagde dem i en skål og hældte ca 1 dl kogende vand i og rørte med en ske. Se opskrift nedenfor.

Husblas koster ca 7 kr pr pakke i Netto

Jeg hældte massen i en lille metal plade jeg havde købt i Japan, den måler 15,5 cm x 26 cm bare for at have en ide om størrelse. Min plade blev omkring 8 mm og det var fint, men man skal ikke lave dem tyndere så tror jeg de bliver for slatne, så prøv at gå efter 1 cm i tykkelse.

Husblas opblødt i koldt vand

Tror kun det tog max 10 min før den var stivnet og klar til brug. Jeg stillede den dog i køleskabet til næste dag. Hvis man vil have den til at holde i længere tid kan man hælde glycerin i. Den plade jeg havde lavet skar vi over til 2 plader.

på under 20 min har man en skøn plade

Man maler ved at putte en lille bitte smule maling på pladerne og så ruller man malingen ud med linoleumsruller (man kan også bruge skumruller fra søstrene Grene der også har akrylmaling). Man kan så lægge fjer, blade mm på. Jeg elsker det gamle store ginko træ vi har i haven, så jeg brugte blade jeg fandt på græsplænen. Man kan også klippe nogle papirsskabeloner man lægger på inden man ruller farven på.

Man skal bruge akrylmaling, linoleums- eller skumruller og en masse paper

Når man har maling og mønster klar på pladen, lægger man papiret henover og trykker det ned med hænderne. Sørg for at have masser af papir klar, for man kan kan lave mange print med samme plade. Der er uanede muligheder så bare prøv. Jeg tænker pladen kan holde en uges tid uden glycerin.

Her har jeg lagt ginko plade jeg så vil rulle maling over
Flere print med ginko blade
Har jeg har lagt noget mønster og og duppet med maling til prikker

Man kan også lave stempler. Jeg lavede en Gelli plade mere og udstansede enkle figurer med metal kagestempler eller klippe forme ud med en saks. Man kan så rulle maling på dem og bruge dem som stempler

Hvis man vil lave stempler skal man bruge ret enkle former
mine plader er ca 8 mm og man skal nok ikke have dem tyndere end det
Udskriv opskriften

OPSKRIFT – Gelli plates

INGREDIENSER

4 pakker husblas
koldt vand til opblødning
1 dl kogende vand

FREMGANGSMÅDE

 • Klip husblas pladerne i små stykker
 • Læg husblas pladerne i en skål
 • Hæld koldt vand på
 • Rør lidt rundt i det så pladerne ikke klistre sammen
 • Vrid husblassen med hænderne når de er bløde (3-4 minutter)
 • Hæld kogende vand på og rør
 • Nå massen er opløst hældes massen i en form/lille fad med glat overglade
 • Skrab bobler af overfladen med et stykke pap eller plastikkort
 • Lad det køle, stil evt i køleskab
 • Klar til brug når det er kølet/stivnet (ca 10 min)
 • Tag ud af formen

 

 

4 kommentarer til “Gelli Plates til tryk – DIY

 1. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave disse selv, og så lave nogle sjove tryk med børnebørnene i juleferien, men også til at indgå i mine malerier. Tror du, det er nemmere at bruge gelatinepulver i stedet for husblas? Jeg har søgt på mange opskrifter og der er indgår som regel også glycerin i… ved du mon hvorfor? Og hvis der skulle tilsættes glycerin til denne portion, hvor meget ville du så tilsætte? Tusind tak for hjælpen.

  1. Jeg har kun prøvet denne opskrift mener glycerin er for at de holder længere, men ved ikke hvor meget der skal i.
   Jeg havde ingen problemer med almindelig husblas, men pulver er sikkert også effektivt

 2. Hej
  Fed ide, som jeg vil prøve i mit trykkeværksted i billedkunst i indskolingen:)
  Kan husblaspladerne vaskes efter brug og tørres, så de bruges flere gange?
  Er det ok, at tilsætte glycerin, når der er børn der skal arbejde med gel pladerne,
  de skal ikke selv lave dem:)
  På forhånd tak:)

  Mvh Anne-Mette

  1. jeg tror ikke man kan bruge dem igen, jeg har ikke selv prøvet med glycerin, men de kan da holde nogle dage uden….og undskyld forsinket svar havde ikke havde besked om at der var spørgsmål

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *